Szolgáltatásaink

Vérkémiai vizsgálatok

Egy egyszerű vérvétellel számos szerv működéséről kaphatunk információkat. Fotometriás módszerrel a vér különböző összetevőinek koncentrációját tudjuk mérni, a kapott eredmények nagyban segítik a diagnosztikai munkát, illetve idősebb állat esetében egy esetleges műtét kockázatának megbecsülését.

AST (GOT): aszpartát-aminotranszferáz
Koncentrációjának emelkedése máj, szív-, vagy vázizom sérülésre utal. Érdekes, hogy míg a nagyállatokban (ló, szarvasmarha) aktivitásának növekedése elsősorban májelváltozásokra utal, addig kutyában, macskában főleg izomsérülések esetén találkozunk vele.

ALT (GPT): alanin-aminotranszferáz
Húsevőkben (kutya, macska) elsődleges jelentősége van a különböző oktanú májelfajulások megítélésében, azonban emelkedésének mértéke nem áll arányban a betegség súlyosságával. A betegség okáról nem ad felvilágosítást.

ALKP: alkalikus foszfatáz
Emelkedése elsősorban epeút elzáródással járó májkárosodásra utal, de emelkedik csonttöréskor, illetve csontfelszívódással járó csontdaganat esetén is. Nem kóros körülmények között is nő a koncentrációja kortikoid túlsúlyban, fiatal állatban, amíg tart a csontnövekedés (6-9 hónapos kor), illetve a vemhesség harmadik harmadában. Macskában a felezési ideje 6 óra, míg kutyában 3 nap, ezért elsősorban a kutya májfunkciós vizsgálatára alkalmas.

GGT: gamma-glutamil-transzferáz
Emelkedését elsősorban az epeutak elzáródásakor, sérülésekor látjuk. Lóban és macskában erősen májspecifikus enzim.

Totál protein: összfehérje
Növekedésének gyakoribb okai: kiszáradás, gyulladás, autoimmun folyamat, daganat. Csökkenésének oka lehet a fehérjék képzési (máj), vagy felszívódási zavara (bél), fokozott fehérjevesztés (vese, bél), illetve a megnövekedett igény (vemhesség, daganat), vérzés.

Alfa-amiláz
Emelkedése hasnyálmirigy-gyulladásra, bélgyulladásra, vagy heveny veseelégtelenségre utal.

Lipáz
A heveny hasnyálmirigy gyulladás mutatója, emelkedésének mértéke nem arányos a betegség súlyosságával.

Glükóz: vércukor
Emelkedésének oka lehet cukorbetegség, központi idegrendszeri gyulladás, heveny májelégtelenség, egyes gyógyszerek adása, hormonális betegségek, illetve macskában jelentősen emelkedik a vércukor, ha a vérvétel nagy stresszt jelent az állat számára. Csökkenésének oka lehet éhezés, görcs, inzulin-túladagolás, hormonális betegségek.

Kreatinin
A vese kiválasztó funkció megítélésének legfontosabb paramétere.

vissza