Hasznos tudnivalók

Mi az a toxoplasmosis?

A toxoplasmosist egy élősködő véglény okozza, ami embert, melegvérű állatokat tud megfertőzni, beleértve a madarakat is. Világszerte előfordul. A fertőzés fenntartói a macskafélék (!). Gyakorlati körülmények között az ember a macska bélsarával (illetve nem kellően megfőzött rágcsáló húsával, földdel szennyezett zöldséggel) fertőződhet, szájon át. Egy egészséges immunrendszerű felnőtt nem betegszik meg a fertőzés következtében (laboratóriumi vizsgálattal azonban kimutatható a fertőzés létrejötte), viszont, ha a toxoplasmákat tartalmazó bélsárral olyan terhes nő érintkezik, aki nem hangolódott át a terhessége előtt, a magzat súlyosan károsodik, akár vetélés is bekövetkezhet, vagy gyenge immunrendszerű ember (HIV fertőzés, kemoterápia) is megbetegedhet!
A terhesség elején, vagy még azt megelőzően feltétlenül érdemes az anyukát toxoplasmosis szempontjából megvizsgáltatni. Ha a vérvizsgálat eredménye pozitív, (azaz már létrejött a fertőzés) nincs baj, mert akkor az anya szervezete képes megvédeni a magzatot egy esetleges újrafertőződés esetén. Ha azonban a vizsgálat eredménye negatív, (azaz nincsenek ellenanyagok) fokozott elővigyázatosság szükséges. Ilyenkor érdemes a terhesség ideje alatt rendszeres időközökkel szerológiai vizsgálatot végeztetni az anya véréből, így a friss fertőződésre időben fény derül és meg lehet kezdeni a kismama gyógykezelését a magzat védelme érdekében.
A fertőződés megelőzése elsősorban az alapvető higiéniai szabályok betartásával lehetséges. Állatok simogatása után alapos szappanos kézmosás, a földdel érintkezett zöldségek alapos megmosása, a húsételek legalább 65 fokon való főzése/sütése. Tekintettel arra, hogy a kijáró macskák általában virágágyásokban, veteményesekben ürítenek, terhes nők gumikesztyűben kertészkedjenek, illetve a macskaalmot lehetőleg ne ők tisztítsák, vagy ha mégis, akkor feltétlenül csak gumikesztyűben, a por felverődését elkerülve!! A fertőződés megelőzésére sajnos még nincs vakcina forgalomban, ezért mindenképpen a higiéniai szabályok betartásán van a hangsúly.

vissza