Hasznos tudnivalók

Mi az a tacskóbénulás?

A köznyelvben tacskóbénulásként ismert kórkép nagyon hasonlít az emberek gerincsérvére. Kutyákban azonban mérettől függően másképpen zajlik le a betegség. Macskában rendkívül ritkán fordul elő. Kis- és nagytestű kutyák gerincsérvében közös, hogy csigolyák között lévő porcos anyag előesik, ez nyomja a gerincvelőt, így keringési zavart, fájdalmat, mozgászavart okoz. Ennek az előesésnek két formáját különböztetjük meg, melyek mind a hajlamosító tényezőkben, mind a kórlefolyásban különböznek egymástól:

I. típus:
A csigolyák közötti porc elveszti rugalmasságát, így már normál terhelés hatására is megreped, majd hirtelen előesik és a gerinccsatornába nyomul. Ez a folyamat néhány óra alatt játszódik le. Jellemzően kistestű fajtákban fordul elő (tacskó!). A fajtán kívül hajlamosít a betegségre az elhízás, illetve a hosszú izmos gerinc.

II. típus:
A csigolyák közötti porc kupola alakban elődomborodik a gerinccsatornába anélkül, hogy megrepedne. Ez az elődomborodás hol kisebb, hol nagyobb mértékű, így a gerincvelő nincs állandó nyomásnak kitéve, ezáltal a tünetek is enyhébbek. Elsősorban idősebb, nagytestű kutyafajtákban fordul elő (németjuhász!).

vissza